glee_poster.jpg

Glee alebo "spevácky zbor", ako by sa toto anglické slovíčko dalo preložiť do našej ľúbozvučnej slovenčiny - čo ale v prípade uvedenia seriálu na slovenských televíziach silno neodporúčam - je seriál o mladých stredoškolákoch, ktorí sú úplnými outsidermi v prostredí typickej americkej strednej školy, resp. high school. Narozdiel od "futbalistov" (úvodzovky preto, lebo ide o americký "futbal") a roztlieskavačiek, ktorí sú na škole hviezdami, sú deň čo deň šikanovaní svojimi rovesníkmi, hádzaní do kontajnerov, či "being slushied", a teda obliati pohármi ľadovej drte. Všetko sa však začne meniť.. ale čo to tu trepem, žiadna zmena nenastane. Začne sa úplne niečo iné. Hľadanie speváckych talentov a samých seba, keď sa stredoškolský učiteľ španielčiny Will Shuester (Matthew Morrison) rozhodne obnoviť zašlú slávu "Glee" klubu, v ktorom ako študent kedysi sám pôsobil. Nájde zopár talentovaných a veľmi rôznorodých osobností vrátane spevácky veľmi talentovanej, no častokrát i priveľmi sebeistej Rachel (Lea Michele), černošky Mercedes (Amber Riley), teplého Kurta (Chris Colfer) či zopár ďaľších spevákov. Čo však potrebujú najviac je hlavný spevák. Toho Will nájde v podobe futbalistu Finna (Cory Monteith). Tu sa ale začínajú problémy či už s trénerom futbalistov alebo medzi futbalistami samotnými. To ale pre Williama nie je tá najťažšia úloha. Riaditeľ školy povolil "Glee" klub na úkor rozpočtu klubu roztlieskavačiek. To sa však absolútne nepozdáva drsnej a veľmi úspešnej trénerke roztlieskavačiek Sue Sylvester (Jane Lynch). Začína sa teda boj o samotné prežitie i o to niečo znamenať, niečo dokázať a konečne prestať byť outsidermi.

Dej seriálu je síce trochu klišé (chalani, baby a randenie, homosexualita, manželstvo, tehotenstvá) ale sú podávané veľmi vtipne a jedninečne. Klišé je síce klišé, ale v tomto prípade vám nebude vadiť ani trochu. Neustále podrypovanie Willa Sue a k tomu skvelé spevácke a tanečné vystúpenia účinkujúcich sú zaručením skvelej zábavy. Pri pozeraní tohoto seriálu jednoducho nie je možné, aby ste sa cítili zle a nemali dobrú náladu.

Herecké obsadenie je veľmi jedinečné. Šance dostali hlavne neopozeraní mladí herci, ktorí majú však neskutočný talent. Herci ako Lea Michele, Dianna Argon, Cory Monteith, Chris Colfer, Mark Salling, Naya Rivera a mnohí ďaľší dopĺňaní skvelým Matthew Morrisonom, Jaymou Mayes, či Jessalyn Gilsig z Heroes a jedninečnou Jane Lynch, ktorú určite viacerí poznajú ako sarkastickú psychologičku Charlieho Harpera zo seriálu Two and a Half man.